ARNHEM – De feestdagen dit jaar zien er weer anders uit dan normaal. De coronamaatregelen zoals deze er nu uitzien zorgen ervoor dat restaurants geen kerstdiner kunnen serveren. Althans, niet op de manier die we gewend zijn. De sfeerverlichting hangt wel, maar bezoekers zijn vrijwel alleen welkom om af te halen. Hoe gaan restaurants met deze maatregelen om, en hoe vieren Arnhemmers nu eigenlijk kerst dit jaar?
Dit artikel is geschreven tijdens de avondlockdown, voordat bekend was dat er een strengere lockdown zou gaan plaatsvinden.
In restaurant Renao in Arnhem zijn de tafels netjes gedekt, maar alle stoelen zijn leeg. Sinds de invoering van de avondlockdown is het restaurant vrijwel alleen geopend voor afhaalmaaltijden. Op dinsdag 14 december werd in een persconferentie bekend gemaakt dat deze maatregelen ook tijdens de feestdagen zouden gelden. Dit betekent dat alle winkels en horeca om vijf uur ’s middags moeten sluiten. Restaurants, die normaal gesproken uitstekend draaien tijdens Kerstmis en de jaarwisseling, moeten dit jaar weer iets anders verzinnen.
Aj Chen, bedrijfsleider en mede-eigenaar van het Aziatische restaurant was niet verrast door deze ontwikkeling. “Ik zag de bui allang hangen.” Om toch nog een beetje te verdienen aan de feestdagen hebben ze dit jaar kerstmaaltijden voor thuis. “We zijn vorig jaar begonnen met het verkopen van kerstboxen. Dat doen we dit jaar ook.” Niet alleen tijdens de kerst is deze oplossing te gebruiken. “Voor de kerst hadden we ook al afhaalboxen, om nog draaiende te blijven.”
Veel mensen hebben dit jaar nog meer behoefte aan een gezellig kerstdiner dan vorig jaar, merkt Chen. “Wij hadden twee maanden van tevoren de reserveringen voor kerst al helemaal volgeboekt.” De animo voor een eerdere kerstmaaltijd is maar laag. “Toen we hoorden dat een diner niet kon, hebben we gekozen voor een kerstbrunch. Maar hiervoor hebben we maar de helft vol zitten.”
Normaal zijn de decembermaanden een drukke tijd voor restaurants. “Dan is het de hele maand december al kerst bij ons. Het hele restaurant zit vol tijdens de kerstdagen. Je hebt veel groepen die willen langskomen, voor bijvoorbeeld een eindejaar borrel.”
Het helemaal eens met de maatregelen is Aj Chen echter niet: “Ik denk wel dat er onderscheid kan worden gemaakt in soorten horeca. Je hebt uitgaansgelegenheden en restaurants. Dat zijn twee hele verschillende sectoren in mijn opinie.” De onvoorspelbaarheid vindt de bedrijfsleider ook storend. “We moeten steeds wachten op de aankondiging van nieuwe maatregelen. Alles was steeds heel last minute, wat heel vervelend was.”
De kerstversiering hangt al wel in Renao. De lampjes staan aan en de grote kerstboom straalt in een hoek. Dit is dit jaar helaas vooral voor de medewerkers gezellig. “Geeft toch een fijnere uitstraling”, vertelt Chen.
Niet alleen de restaurants moeten creatief zijn tijdens de kerstdagen dit jaar. “Normaal ga ik altijd met m’n kinderen uiteten. Dit jaar gaan we maar weer gourmetten”, vertelt een Arnhemse inwoonster. Het centrum van Arnhem ziet er feestelijk uit, er hangt sfeerverlichting boven de straten en de winkeletalages zijn met nepsneeuw versierd. “Ik vind de maatregelen heel vervelend, echt jammer.” Opvallend genoeg wilden veel winkelaars geen antwoord geven op de vraag hoe ze kerst gaan vieren. “Dat ga ik niet vertellen.”